Δείτε ποιες τροφές δεν πρέπει να δώστε ποτέ στον σκύλο σας [λίστα]

Όλοι θέλουμε να ταΐζουμε τα σκυλιά μας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και με ικανοποιητική ποικιλία. Ανεξάρτητα από την διατροφή που θα επιλέξει κάθε ένας (ξηρά τροφή, ωμή B.A.R.F., μαγειρευτά κτλ) υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να περιέχονται ποτέ στην διατροφή του είτε στα κύρια γεύματα, είτε σαν λιχουδιές!

Θα δείτε ότι πολλές από αυτές τις τροφές είναι απόλυτα υγιεινές για ανθρώπους και άλλα ζώα αλλά ο διαφορετικός μεταβολισμός των σκύλων τις κάνει επικίνδυνες!
Η παρακάτω λίστα δεν είναι απαραίτητα πλήρης! Πάντα να ελέγχεται με τον κτηνίατρο σας αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία!
Αβοκάντο: Ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της Περσίνης (μία τοξίνη που μοιάζει με λιπαρό οξύ) που αν και είναι ακίνδυνη για τους ανθρώπους (όχι όμως τους αλλεργικούς) είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους.
Αλκοόλ: Εξαιρετικά επικίνδυνο! Έχει τα ίδια αποτελέσματα με τον άνθρωπο αλλά πολύ πιο γρήγορα και με πολύ μικρότερη ποσότητα! Προκαλεί εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, αναπνευστικά προβλήματα, κώμα και θάνατο! Ξεχάστε τα αστεία με το αλκοόλ και τα σκυλιά!
Κρεμμύδια: Το κρεμμύδι σε όλες του τις μορφές (φρέσκο, μαγειρεμένο, σκόνη κτλ) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο σκύλο σας.
Σκόρδα: Το ίδιο με παραπάνω απλά μία πολύ μικρή ποσότητα την εβδομάδα μπορεί να λειτουργήσει σαν αντιπαρασιτικό, ειδικά σε διατροφή BARF.
Καφές, Τσάι και γενικά Καφεΐνη: Σε μεγάλες ποσότητες η καφεΐνη είναι θανατηφόρα για τους σκύλους και δυστυχώς στην περίπτωση δηλητηρίασης από καφεΐνη δεν υπάρχει θεραπεία! Μεγάλη προσοχή στην καφεΐνη που υπάρχει κρυμμένη σε σοκολάτες, κακάο, σιρόπια για το βήχα και παυσίπονα, αναψυκτικά για ενέργεια κτλ
Σταφύλια και Σταφίδες: Πολύ επικίνδυνα αφού ενδέχεται να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια! Ακόμα και ελάχιστη ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει το σκύλο. Συνεχόμενοι εμετοί είναι το πρώτο σύμπτωμα ενώ σε μία μέρα ο σκύλος θα είναι ληθαργικός και χωρίς καμία διάθεση. Αν έχετε κληματαριές στον κήπο σας να είστε ιδιαίτερα προσεχτική την περίοδο που έχει σταφύλια τα οποία μπορεί να παίσουν στο έδαφος!
Γάλα και άλλα προϊόντα γάλακτος: Το γάλα, τα παγωτά και άλλα προϊόντα γάλακτος ενδέχεται να προκαλέσουν διάρροια και άλλες στομαχικές διαταραχές αφού οι ενήλικοι σκύλοι δεν μπορούν να διασπάσουν την γλυκόζη που περιέχεται στο γάλα. Εξαίρεση αποτελεί το γιαούρτι αφού δεν προκαλεί προβλήματα και είναι χρήσιμο για το σκύλο, χωρίς όμως υπερβολές (όχι περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα και λιγότερο για μικρούς σκύλους).
Μακαντάμια: Ακόμα και 6 φουντούκια μακαντάμια μπορούν να αρρωστήσουν το σκύλο σας και να αποβούν μοιραία. Συμπτώματα δηλητηρίασης είναι μυικοί σπασμοί, αδυναμία ή παράλυση, εμετός, πυρετός και ταχυκαρδία. Ο συνδυασμός με σοκολάτα είναι καταστροφικός.
Τρόφιμα με Ξυλιτόλη (τσίχλες, οδοντόκρεμες, γλυκά κτλ): Πολλές τσίχλες, καραμέλες, διαιτητικά τρόφιμα, οδοντόκρεμες κτλ περιέχουν το υποκατάστατο ζάχαρης ξυλιτόλη (Xylitol στα Αγγλικά και σε κάποιες συσκευασίες) η οποία προκαλεί αύξηση στην ινσουλίνη στον οργανισμό του σκύλου και προβλήματα στο συκώτι σε διάστημα λίγων ημερών.
Σοκολάτα: Όλοι θα έχετε ακούσει ότι τα σκυλιά δεν κάνει να τρώνε σοκολάτα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά όχι γιατί προκαλεί τύφλωση, όπως αρέσκεται να λέει ο αστικός μύθος, αλλά γιατί η σοκολάτα περιέχει Θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές διεγερτικό με παρόμοια δράση με την καφεΐνη. Βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας (και τη λευκή και την πικρή κτλ) και ακόμα και ελάχιστη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα και υπερβολική δίψα στους σκύλους. Μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αρρυθμίες, κρίσης και θάνατο.
Κουκούτσια από ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια κτλ: Τα κουκούτσια από πολλά φρούτα περιέχουν κυάνιο και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους σκύλους! Προσοχή σε κήπους με ροδακινιές, βερικοκιές κτλ όπου τα φρούτα πέφτουν στο έδαφος και μπορεί να φαγωθούν ολόκληρα σε μεγάλες ποσότητες. Για να είστε σίγουροι αφαιρείτε τα κουκούτσια από όλα τα φρούτα.
Αλάτι: Τα σκυλιά δεν χρειάζονται περισσότερο αλάτι απ’ όσο ίσως λαμβάνουν με την τροφή τους. Αν και σε μικρές ποσότητες δεν δημιουργεί πρόβλημα προσπαθήστε να μην δίνετε λιχουδιές με πολύ αλάτι στα σκυλιά σας αφού μπορεί να προκληθεί ακατάσχετη δίψα και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση!
Ζάχαρη & Γλυκά: Η ζάχαρη είναι ανθυγιεινή για ανθρώπους και σκυλιά! Προκαλεί τα ίδια προβλήματα όπως σε εμάς (δόντια, παχυσαρκία, ζάχαρο) αλλά πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερες ποσότητες!
Γατοτροφές: Σίγουρα έχετε προσέξει την τρέλα των σκύλων με τις γατοτροφές! Καλό θα ήταν όμως να μην τις τρώνε καθώς έχουν πολύ λίπος και πρωτεΐνη, που βοηθάνε μεν την γάτα αλλά όχι το σκύλο!! Αν έχετε και τα δύο ζώα στο σπίτι σας πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας άμεσα!
Συκώτι σε μεγάλες ποσότητες: μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση από Βιταμίνη Α που επηρεάζει τους μυς και τα οστά. Γενικά πρέπει να ελέγχουμε τις πηγές βιταμίνης Α που λαμβάνει ο σκύλος μας (τροφές, βιταμίνες κτλ).
Συμπληρώματα βιταμινών για ανθρώπους που περιέχουν Σίδηρο: Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε στους σκύλους μας βιταμίνες που απευθύνονται σε ανθρώπους. Αυτές όμως που περιέχουν και σίδηρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.
Τα παραπάνω είναι τα πιο βασικά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ταΐζουμε τους σκύλους μας για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις και άλλα προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ταΐζουμε χωρίς προγραμματισμό όλες τις άλλες τροφές. Ο σκύλος πρέπει να ακολουθεί μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή που θα αναλύσουμε σε άλλα άρθρα μας.
Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν πολλές άλλες τοξικές πηγές (όπως φυτά, λουλούδια κτλ) που ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά μας και τα γνωρίζουν οι κτηνίατροι.

No comments: